BANDS & PROJECTEN

de Bende van DrieWaterproof liveTetzepi

de Bende van Drie – Tightrope

De Bende van Drie gaat de samenwerking aan met filmmaker Miranda van der Spek. Beelden worden live achter de muziek geprojecteerd. Niet alleen in de muziek maar ook met het beeld wordt geïmproviseerd.

Een zoektocht naar balans op duizelingwekkende hoogte

Het viertal neemt je mee op een reis naar de diepte van de ziel van ons bestaan, waar muziek ook werkelijk voor bedoeld is. Het optreden voelt als een groot cadeau.

EMILIE CUMMINGS, kunstenaar en winnaar van de London Biennale 2013

Tightrope is een voorstelling geïnspireerd op het verhaal van Philippe Petit die in 1973 op 400m hoogte tussen de Twin Towers danste. De absolute passie van Petit voor het koorddansen, voor het één worden met het touw. Koorddansen als kunstvorm. De magie van het balanceren en concentreren. Esthetiek in het volle bewustzijn van het gevaar van de dood: één moment van afwezigheid betekent het einde. Het is die concentratie die de inspiratie gaf voor dit project.

In deze productie vermengt Miranda van der Spek origineel materiaal van koorddansers met eigen voor dit project gemaakte opnamen. Timing en bewerking gebeuren ter plekke. De interactie tussen muziek en beeld, tussen compositie en improvisatie, het spanningsveld tussen concreet en abstract, de wisselwerking tussen ontspanning en opperste concentratie reflecteert de zoektocht naar de perfecte balans.

Onno van Swigchem – concept en compositie
Miranda van der Spek – film, montage en live beeldimprovisatie
de Bende van Drie – muziek.

pieter-jan-cramer-van-den-bogaart-de-bende-van-drietrailer-tightrope-de-bende-van-drietightrope-1dion-nijland-de-bende-van-drie-2

speeldata komende periode

9 november
Theater de Fransche School
Havenstraat 1
4101 AA  Culemborg
Entree € 15
http://www.theaterdefranscheschool.nl
logo-fransche-school

 

21 januari
Kunst in de Kamer Bergen
Besloten concert

22 januari
Huiskamerconcert
Linnaeusstraat 20/2
Amsterdam
17.00 – 19.30 uur
Entree € 7 (voor organisatie incl drankje en quiche) en vrijwillige bijdrage voor de muziek
reserveren via perlemoer@gmail.com

10 februari
Huiskamerconcert
Sibeliusweg 68
2901 GH  Capelle a/d IJssel
20.30 uur
Entree € 10
Info & reserveren: sbreljakovic@ziggo.nl, 06-53423682

 

tightrope

tekening: Birgitta Schwansee

Reacties

Als toeschouwer los je bij wijze van spreken op en je wordt onderdeel van wat zich afspeelt. De toevoeging  van steeds wisselende video beelden is in perfecte harmonie met de gelaagdheid van de composities die ten gehore worden gebracht.

EMILIE CUNNINGS, kunstenaar, eerste prijs Londen Biennale 2013

Diep onder de indruk was ik van “Tightrope”. In deze productie weet van Swigchem een totaal belevenis te creëren, waar je met huid en haar ingetrokken wordt. Een duizelingwekkende wereld waarin muziek en beeld één worden en waar de virtuositeit en het samenspel van de muzikanten je ademloos achterlaten. Een voorstelling van uitzonderlijk hoog niveau.

FREDRIKE DE WINTER slagwerker (o.a. Het Nieuw Ensemble)

De combinatie van muziek en beelden leveren het gevoel op dat je als kind had in de caroussel op de kermis: je wilt nooit meer uitstappen!

HUIB DE JONG, saxofonist en aficionado

In a very intimate setting, Onno and his colleagues were able to create an atmosphere that was compelling and clearly held the audience’s attention from beginning to end. An atmosphere was created where time stood still!

NATHALIE CARIS, voorheen danseres bij het Nationaal Ballet
thans lerares aan de Nationale Ballet Academie

De voorstelling zorgt ervoor dat de spanning van de koorddanser en de muziek elkaar aanvullen, dat er magie ontstaat die tot het einde blijft boeien. Al onze gasten waren zeer enthousiast.

MARJA VAN STRIEN, PAUL MERTENS
concertorganisator Bananenpakhuis en Kunst in de Kamer Gouda

 

 

de Bende van Drie

SJU Onno van Swigchem2

Bezieling is waar het om draait. Een muzikale eenheid die het publiek bij de kladden vat. Uit het hart gespeelde improvisaties en een directe lijn naar het publiek: ieder zuchtje, ieder knarsje en piepje hoorbaar. Een setting waarin de interactie voelbaar is. Dat is de kracht van de Bende van Drie. Niets is daarbij vanzelfsprekend: we spelen onze muziek alsof we deze ter plekke aan het uitvinden zijn. En zoals wij er in opgaan, zo ga je er als publiek in mee. Deelgenoot van de creatie. Je wordt in het moment gezogen en verdwijnt in de muziek.

Een hechte bende die van elk platgetreden pad een avontuurlijke route vol muzikale hinderlagen maakt
Emotioneel pakkend en cerebraal uitdagend
ARMAND SERPENTI, Trouw

Eén van de meest intrigerende bands op dit moment
CONCERTZENDER

Onno van Swigchem – sopraan-, alt- en baritonsaxofoon
Pieter Jan Cramer van den Bogaart – accordeon
Dion Nijland – contrabas

.

zet mij op de mailinglijst voor de Bende van Drie
naar de website

.

.

Waterproof live

Waterproof live 3

Water is ogenschijnlijk iets simpels. Iets waar je alle dagen mee leeft. Waterproof live maakt films en speelt concerten, dansvoorstellingen, muziektheater en locatietheater rondom dit thema.

Met filmbeelden, live muziek, watergeluiden en dans creëert Waterproof live voorstellingen met een eigen dynamiek. Klank- en beeldkunstwerken waarin beeld en geluid vloeiend, als stromend water, in elkaar overgaan. Zowel muziek als beeld krijgen een nieuwe lading. Schoonheid en intimiteit vinden hun plek naast humor, meeslepende grootsheid en opzwepende dynamiek.

De voorstellingen laten je met andere ogen kijken en met andere oren luisteren naar water. De betovering ontstaat doordat de verschil­lende disciplines elkaar versterken: je ‘hoort’ muziek in de beelden, je ‘ziet’ de beweging in de muziek, het beeld van water vloeit voort in de dans.

Zelden zag ik zo’n prachtige combinatie van zelf gecomponeerde en uitgevoerde muziek en het door haar daarbij tot een eenheid vervlochten filmische beeld
RUUD MONSTER, filmmaker, producent

Kernbezetting:

Hermine Schneider – concept, video, trompet, bugel, artistieke leiding
Fredrike de Winter – marimba, slagwerk
Onno van Swigchem – saxofoons

.

de WATERSUITE

Waterproof live met harmonieorkest Amicitia

De WATERSUITE is een door water geïnspireerde compositie voor harmonieorkesten en fanfares. Als een stromend lint van waterklanken verbindt en verklankt de suite rivieren, kanalen, polders, gemalen, sluizen, meren en dijkkringen.

Waterproof live gaat de samenwerking aan met harmonieorkesten en fanfares. In een creatief proces van improvisatie en experiment, van componeren en uitproberen rijgen plaatselijke waterklanken en -beelden zich aaneen tot een compositie met op iedere waterlocatie een regionaal accent.

.
Waterproof live KhalifaWaterproof live Andrea Hacklde WatersuiteWaterproof live 4

.

naar de website
terug naar boven

.

Tetzepi

Tetzepi3

De intrigerende jazz van het Amsterdamse Tetzepi Bigtet. Een verademing voor vrijzinnige muziekliefhebbers. Experiment en avontuur hebben in deze bigbandformatie een overtuigende pleitbezorger gevonden. Nederlandse en internationale componisten uit de jazz, geïmproviseerde en hedendaagse muziek worden door Tetzepi uitgenodigd de muzikale grenzen te verkennen. Het resultaat: een intrigerend repertoire waarin individuele professionals met passie het collectief laten resoneren.

.

Tetzepi met Louis Sclavis

Tetzepi met Louis Sclavis in VPRO’s Vrije Geluiden

Samenwerken met Louis Sclavis was een reeds lang gekoesterde wens toen Louis Sclavis Tetzepi ontmoette. Hij was meteen enthousiast over de band. Sclavis noemt zichzelf geen componist maar een leverancier van ideeën en ‘stukjes’. Zijn ideeën werden de SEED’s voor dit Tetzepi programma met daarin uitwerkingen van Sclavis’ ideeën door diverse componisten. De genadeloze energie van deze bijzondere muzikant en zijn inspirerende manier van werken met grooves en sounds sloot perfect aan bij onze werkwijze.

De prachtige openingssolo door Onno van Swigchem vormt de muziek om tot een dialoog
STEFAN DE GRAAF, Jazzenzo naar recensie

Onno van Swigchem besluit dit weldadige concert met een bezielde solo op baritonsax 
JAIR CHONG, Volkskrant naar recensie

.

TetzepiNoutTetzepi2Tetzepi-Onno2

.

naar de website
terug naar boven