WORKSHOPS & LEERORKESTEN

the Bears Project – Solocoaching – de Eilandjesmethode –Verleden

.

Leren fascineert me

Welke potentie is er en welke ervaring, welke stap, is er nodig om deze te realiseren. Dat is bij iedereen anders en het luisteren daarnaar en zoeken naar de juiste eye-openers boeit me enorm.

Een workshop is een soort speelplaats, een vrije ruimte om te kunnen ontdekken. Je kunt er van alles uitproberen. Dat is ideaal.
Een leerorkest heeft deze vrijruimte ook en werkt daarnaast aan repertoire en heeft optredens. Een toetsing aan het publiek.
.
 .
Ik kreeg het gevoel van vrijheid. Ik kon eindelijk gaan spelen.
HARRY MEUSSEN
 . 
Ik ben van een schuchtere trompettist die blij is om de noten te halen gegroeid naar een muzikant.
WESSEL OCKERS
.

De Eilandjesmethode

nieuwe cursusdata in mei en juni!

(Bijna) iedereen kan leren improviseren over akkoorden

Beschouw je improviseren over akkoorden als iets moeilijks? Iets dat je nooit zult leren, iets dat anderen doen en voor jou niet is weggelegd? Geef je de solo’s over een schema snel door aan een ander in de band? Of doe je een wanhoopspoging alle akkoorden te raken en verzand je in een solo zonder zeggingskracht?

Je bent niet de enige! En toch: het is niet moeilijk. Vooropgesteld dat je een gehoor hebt voor welke tonen in een context mooi of lelijk zijn (je hoort weleens iemand een mooie of minder mooie noot spelen) en behept bent met enig gevoel voor pulse (je kunt een melodie met mensen samen spelen) kun je dit leren.

de Eilandjesmethode

De eilandjesmethode is een methode waar je zelf tot in lengte van dagen mee verder kunt. Kun je een basaal schema dan is het een kwestie van overzichtelijke stappen maken tot je steeds ingewikkelder schema’s de baas kunt. Dat kost tijd, zeker. Maar moeilijk is het niet. Eerder een leuke ontdekkingsreis.

De eilandjesmethode heeft drie belangrijke uitgangspunten:

  1. niet teveel informatie tegelijk. Eerst verwerken en praktisch toepassen, dan pas verder.
  2. benadering vanuit praktijk in plaats van theorie
  3. de factor tijd.

Lees er meer over in deze flyer

Praktisch:

1e x: 7 mei van 10 – 14 of 15 uur voor iedereen. Hoe werkt het en hoe kun je er thuis mee aan de slag? Ik reik een paar manieren aan voor thuisstudie.
2e x: 21 mei van 10 tot max. 15 uur
of 6 juni tussen 19 en 22 uur 25 min p.p. individuele solocoaching.
3e x: 18 juni van 10 tot 17 uur 25 min p.p. individuele solocoaching.

Tussen de meetings oefen je minimaal vier uur zodat je aanknopingspunten hebt voor nieuwe input.
prijs: 105 euro. Plaats: Amsterdam Oost (je ontvangt adres en route na aanmelding).

Info of inschrijven (met naam, instrument, voorkeursdatum voor 2e meeting)
Onno van Swigchem onnovanswigchem@gmail.com Tel 06 205 64 016

Fascinerend om te kijken en luisteren hoe verschillend de deelnemers de oefeningen oppakten en door jou gestimuleerd en gewaardeerd werden.
PIET LAAN

 Voor mij zijn de eilandjes de eerste aanpak die echt helpt bij de eerste stap als je een akkoordenschema voor je neus krijgt.
ANNELIES DE KLERK

Erg  goed jouw vermogen om snel in te zoemen op mensen hun persoonlijk niveau, leerpunten en hang-ups. Ik vond dat bijzonder.
Het smaakt naar meer.
JUDITH MEIJER

Ik vond de persoonlijke feedback heel bijzonder. Confronterend, maar heel positief en opbouwend, met voor iedereen op maat gesneden oefeningen.
OTTOLINE RIJKS

Be prepared for the unexpected!

Improvisatieworkshop in Harcigny, Frankrijk, van zondag 13 tot en met zaterdag 19 augustus.

Een workshopweek in Frankrijk is leuk, gezellig en inspirerend. Het is fantastisch om tijdens een muziekweek op een hoger plan getild te worden maar dan… hoe verder? Bij thuiskomst moet je het allemaal weer zelf doen en hoe blijf je jezelf dan verder ontwikkelen? Precies dat probleem ga je deze zomer te lijf.

Het wordt een week waarin muzikaal avontuur en het ontwikkelen van skills om thuis verder te kunnen hand in hand gaan. Uit eigen ervaring (als speler en als leraar) weet ik hoe je over barrières heen kunt komen. Denk daarbij aan ‘in time’ en over akkoorden soleren. De ‘beperking’ geeft je paradoxaal genoeg veel vrijheid. Je kunt hem gebruiken als springplank. Deze workshopweek is er op ingericht je hier methoden voor aan te reiken.

Daarvoor ontwikkelde ik een set oefeningen, de Eilandjesmethode, waaraan ik deze zomer een thuis-verder-studeer-module toevoeg met gebruik van iReal Pro en andere middelen. Met deze onderwerpen kun je thuis grondig aan de slag en kun je je over langere tijd blijven ontwikkelen. Daarmee kom je in samenspeelsituaties goed beslagen ten ijs en haal je het beste uit een muzikale ontmoeting: Be prepared for the unexpected.

Daarnaast ga ik in Frankrijk in op de live interactie tussen muzikanten. Dat is tenslotte het leukste en hetgeen waarvoor je bij elkaar komt! We werken aan de hand van zowel eenvoudige als uitdagende stukken. Het gaat niet om het aanleren van licks en tricks. De bedoeling is het muzikale materiaal te leren beheersen om zo het beste van jezelf te kunnen geven in de ontmoeting met andere muzikanten.

Deze workshop is bedoeld voor muzikanten die hun instrument voldoende beheersen om zich tijdens het spelen te richten op luisteren en samenspel.

Verblijf: Je kunt met je eigen tent kamperen op het mooie terrein of gebruik maken van de comfortabele slaapzolder (max. 5 personen).

Tegen meerprijs is het mogelijk om één- of tweepersoonsaccommodatie te reserveren, waaronder de huur van een ruime privétent met bed. (Wil je een privékamer, informeer dan s.v.p. vooraf naar de beschikbaarheid!). Je voorkeur geef je aan op het inschrijfformulier.

De basisprijs voor deze workshop is 505 Euro (zonder evt. meerkosten voor verblijf).

Inclusief:

* 2 sessies per dag.

* uitstekende vers bereide maaltijden

* 6 overnachtingen in het mooie Harcigny

* Koffie/ Thee/ Fris/ Koek/ Fruit

* Wandelroutes van de prachtige omgeving.

* Eén- of tweepersoonsaccommodatie tegen meerprijs.

Exclusief:

* Vervoer naar Harcigny (carpoolen is meestal mogelijk, je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier)

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers en het loopt al aardig vol, dus wees er snel bij.

Meer informatie:

over de inhoud van de workshop, mail Onno van Swigchem, tel.: 06 – 2056 4016
alle informatie over de organisatie, mail Huib de Jong, tel. 06 – 53.114.318

Inschrijven kan via dit inschrijfformulier

Download en deel de FLYER !

 .

The Bears Project

orkest voor wie het avontuur niet schuwt

The Bears Project heeft momenteel plek voor strijkers, gitaar en trompet

The Bears Project

Een nieuw orkest met blazers, koper, strijkers en ritmesectie. Met een onderzoekende instelling en voorliefde voor avontuurlijke muziek. Een mix van jazz, wereld, nieuwe muziek en improvisatie. Een orkest waar een balans wordt gezocht tussen uitdagende stukken, een breed klankspectrum in de arrangementen, wervelende improvisaties en swingende grooves in alle maatsoorten.
De vonk, tinteling en spanning van uit het hart gespeelde improvisatiemuziek van nu vertaald naar een nieuw Amsterdams orkest.

We repeteren drie keer per maand op woensdagavond van acht tot half elf in the Q factory in Amsterdam Oost en treden een keer of vijf per jaar op.

Een impressie van het repertoire (originele versies, niet door de Bears uitgevoerd):


terug naar boven
 .

 

Solocoaching

persoonlijke feedback op improvisatie.

Je soleert met begeleiders en krijgt direct respons. Ideeën en opdrachten kun je meteen uitproberen zodat je ervaart wat het effect is. Daarna kun je thuis aan de slag met tips of oefeningen.

Solocoaching kun je eenmalig of regelmatig volgen. Met een maatje of individueel. Het is een open middag met een laagdrempelig karakter: voor iedereen toegankelijk. Het is mogelijk om voor of na je eigen spel een coaching van iemand anders bij te wonen. Veel improvisatieprincipes zijn algemeen en het zien bij een ander werkt inspirerend en verhelderend voor jezelf.

Solocoaching is een goed vervolg voor deelnemers aan de eilandjesmethode. Je kunt het geleerde in de praktijk brengen en verder uitbouwen. Losse lessen zijn echter voor iedereen mogelijk.

Er is een ritmesectie van bas en/of gitaar en piano aanwezig. Duur: 45 minuten. Kosten: € 45. Opgave per email of telefonisch, vind hier het contactformulier en mijn gegevens.

Eerstvolgende datum:

nog niet vastgesteld

Meld je aan of schrijf je in voor de mailinglijst als je op de hoogte wilt blijven van toekomstige data

.

terug naar boven

 

.

Verleden

Pleinvrees
foto: Pleinvrees

De WATERSUITE (zie ook pag. bands&projecten)
Project door Waterproof live met harmonieorkest Amicitia
klik hier voor video
Animatie en Muziekimprovisatie
Animatiefimpjes maken en er zelf muziek bij spelen
Workshops met optreden voor het Al Quds festival met Merlijn Twaalfhoven
Optredens in huiskamers in het Arabische Oost-Jeruzalem
Filmmuziek
Workshopweek bij MarcReizen in Frankrijk met bekende en minder bekende filmtunes. ’s Avonds gezellig samen de films kijken.
Verborgen Schatten. Project in opdracht van Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam Oost om in de buurt aanwezige mooie plekken zichtbaar te maken.
Ook de musicerende buurtbewoners werden tot deze ‘schatten’ gerekend en traden op op het Eikenplein.
Kwela, Zuid-Afrikaanse jazz
Workshopweek bij MarcReizen in Frankrijk
Pleinvrees
Workshoporkest met 80 deelnemers gedirigeerd vanaf een hoogwerker. Project met Hermine Schneider ter ere van 30 jaar SJU Jazzpodium in Utrecht
Impro op zolder
Vrije improvisatie. Een cyclus van tien workshopavonden
Balkanimprovisatie
Workshopweek bij MarcReizen in Frankrijk
Brand in Mokum
Amsterdams leerorkest met muziek van de Zud-Afrikaanse pianist-componist Dollar Brand
ca tien jaarlijkse weekendworkshops in Ulvenhout
Primetime
Leerorkest vanuit het Muziekpakhuis met groovy muziek.
Workshops Saxofoonkwartet
In het Muziekpakhuis in Amsterdam
Start van een wekelijkse jazzworkshop in Buurthuis Amsterdam Oost
Inmiddels heet de band de Oosterburen en staat onder leiding van Michel Fabre
Jazzworkshop in café de Pater in Den Haag
Het absolute begin! Blue Trane. Met knikkende knietjes.

.

terug naar boven