WORKSHOPS & LEERORKESTEN

the Bears Project – Solocoaching – de Eilandjesmethode –Verleden

.

Leren fascineert me

Welke potentie is er en welke ervaring, welke stap, is er nodig om deze te realiseren. Dat is bij iedereen anders en het luisteren daarnaar en zoeken naar de juiste eye-openers boeit me enorm.

Een workshop is een soort speelplaats, een vrije ruimte om te kunnen ontdekken. Je kunt er van alles uitproberen. Dat is ideaal.
Een leerorkest heeft deze vrijruimte ook en werkt daarnaast aan repertoire en heeft optredens. Een toetsing aan het publiek.
.
 .
Ik kreeg het gevoel van vrijheid. Ik kon eindelijk gaan spelen.
HARRY MEUSSEN
 . 
Ik ben van een schuchtere trompettist die blij is om de noten te halen gegroeid naar een muzikant.
WESSEL OCKERS
.

Speel Jezelf!

Een workshop naar aanleiding van het uitkomen van mijn boek met dezelfde titel.

Deze workshop gaat over innerlijk muzikantschap. Over hoe je je muziekpraktijk als leerweg inricht, waarbij iedere situatie stof oplevert voor de volgende en waarbij je je talent voortdurend aanscherpt. Je neemt je eigenheid als vertrekpunt en maakt die tot motor van je ontwikkeling.

Je leert alles in je muziekstudie dienstbaar te maken aan die ontwikkeling en zodoende kom je steeds dichter bij de kern van de muzikant die je diep van binnen al bent.

De workshop is bedoeld voor mensen die hun instrument uitstekend beheersen en die de grenzen van hun improvisatoir vermogen willen opzoeken.

‘Speel jezelf’ is ook de titel van het gelijknamige boek dat op 29 april uitkomt en dat is geschreven naar aanleiding van mijn ervaringen tijdens de workshopweek in Harcigny in de zomer van 2017. Op de blogpagina lees je er meer over.

Onno nodigt ieder uit zichzelf te laten zien via de muziek in een veilige sfeer. Hij creëert een mix van improviseren, bewustwording en studeren en grijpt voor ieder het gegeven moment aan om in de muzikale expressie persoonlijke hindernissen te overwinnen. Hij coacht je zodanig dat je je hindernissen te lijf gaat terwijl je muziek maakt, of je nou soleert of samenspeelt.
HENK DITS

Die fantastische eerste sessie waarbij wij ons doel voor de workshop konden uiten. Het leek vanaf dat moment of Onno er speciaal voor mij was. In gesprekken met de anderen hoorde ik dat ze hetzelfde als ik ervaren hadden. Dat heb ik in mijn leven nog nooit bij een docent of workshopleider meegemaakt.
ANNELIES HILGERS

Aantal deelnemers: maximaal 12.

Verblijf

Je kunt met je eigen tent kamperen op het mooie terrein of gebruik maken van de comfortabele slaapzolder (max. 5 personen).

Tegen meerprijs is het mogelijk om één- of tweepersoonsaccommodatie te reserveren, waaronder de huur van een ruime privétent met bed. (Wil je een privékamer, informeer dan s.v.p. vooraf naar de beschikbaarheid!). Je voorkeur geef je aan op het inschrijfformulier.

De basisprijs voor deze workshop is 530 Euro (zonder evt. meerkosten voor verblijf).

LET OP: Boek je vóór 15 april dan geldt de vroegboekkorting van 25 Euro!

Inclusief:
* 6 overnachtingen
* alle maaltijden

Meer informatie:

over de inhoud van de workshop, stuur me een mailtje of bel: 06 – 2056 4016
alle informatie over de organisatie, mail Huib de Jong, tel. 06 – 53.114.318

Inschrijven kan via dit inschrijfformulier

De Eilandjesmethode

(Bijna) iedereen kan leren improviseren over akkoorden

Beschouw je improviseren over akkoorden als iets moeilijks? Iets dat je nooit zult leren, iets dat anderen doen en voor jou niet is weggelegd? Geef je de solo’s over een schema snel door aan een ander in de band? Of doe je een wanhoopspoging alle akkoorden te raken en verzand je in een solo zonder zeggingskracht?

Je bent niet de enige! En toch: het is niet moeilijk. Vooropgesteld dat je een gehoor hebt voor welke tonen in een context mooi of lelijk zijn (je hoort weleens iemand een mooie of minder mooie noot spelen) en behept bent met enig gevoel voor pulse (je kunt een melodie met mensen samen spelen) kun je dit leren.

de Eilandjesmethode

De eilandjesmethode is een methode waar je zelf tot in lengte van dagen mee verder kunt. Kun je een basaal schema dan is het een kwestie van overzichtelijke stappen maken tot je steeds ingewikkelder schema’s de baas kunt. Dat kost tijd, zeker. Maar moeilijk is het niet. Eerder een leuke ontdekkingsreis.

De eilandjesmethode heeft drie belangrijke uitgangspunten:

  1. niet teveel informatie tegelijk. Eerst verwerken en praktisch toepassen, dan pas verder.
  2. benadering vanuit praktijk in plaats van theorie
  3. de factor tijd.

Lees er meer over in deze flyer

Praktisch:

op dit moment staat er geen workshop Eilandjesmethode gepland.

Fascinerend om te kijken en luisteren hoe verschillend de deelnemers de oefeningen oppakten en door jou gestimuleerd en gewaardeerd werden.
PIET LAAN

 Voor mij zijn de eilandjes de eerste aanpak die echt helpt bij de eerste stap als je een akkoordenschema voor je neus krijgt.
ANNELIES DE KLERK

Erg  goed jouw vermogen om snel in te zoemen op mensen hun persoonlijk niveau, leerpunten en hang-ups. Ik vond dat bijzonder.
Het smaakt naar meer.
JUDITH MEIJER

Ik vond de persoonlijke feedback heel bijzonder. Confronterend, maar heel positief en opbouwend, met voor iedereen op maat gesneden oefeningen.
OTTOLINE RIJKS

Verblijf: Je kunt met je eigen tent kamperen op het mooie terrein of gebruik maken van de comfortabele slaapzolder (max. 5 personen).

Tegen meerprijs is het mogelijk om één- of tweepersoonsaccommodatie te reserveren, waaronder de huur van een ruime privétent met bed. (Wil je een privékamer, informeer dan s.v.p. vooraf naar de beschikbaarheid!). Je voorkeur geef je aan op het inschrijfformulier.

De basisprijs voor deze workshop is 505 Euro (zonder evt. meerkosten voor verblijf).

Inclusief:

* 2 sessies per dag.

* uitstekende vers bereide maaltijden

* 6 overnachtingen in het mooie Harcigny

* Koffie/ Thee/ Fris/ Koek/ Fruit

* Wandelroutes van de prachtige omgeving.

* Eén- of tweepersoonsaccommodatie tegen meerprijs.

Exclusief:

* Vervoer naar Harcigny (carpoolen is meestal mogelijk, je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier)

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers en het loopt al aardig vol, dus wees er snel bij.

Meer informatie:

over de inhoud van de workshop, mail Onno van Swigchem, tel.: 06 – 2056 4016
alle informatie over de organisatie, mail Huib de Jong, tel. 06 – 53.114.318

Inschrijven kan via dit inschrijfformulier

Download en deel de FLYER !

 .

The Bears Project

orkest voor wie het avontuur niet schuwt

The Bears Project heeft momenteel plek voor strijkers, gitaar en trompet

The Bears Project

Een nieuw orkest met blazers, koper, strijkers en ritmesectie. Met een onderzoekende instelling en voorliefde voor avontuurlijke muziek. Een mix van jazz, wereld, nieuwe muziek en improvisatie. Een orkest waar een balans wordt gezocht tussen uitdagende stukken, een breed klankspectrum in de arrangementen, wervelende improvisaties en swingende grooves in alle maatsoorten.
De vonk, tinteling en spanning van uit het hart gespeelde improvisatiemuziek van nu vertaald naar een nieuw Amsterdams orkest.

We repeteren drie keer per maand op woensdagavond van acht tot half elf in the Q factory in Amsterdam Oost en treden een keer of vijf per jaar op.

Een impressie van het repertoire (originele versies, niet door de Bears uitgevoerd):


terug naar boven
 .

 

Solocoaching

persoonlijke feedback op improvisatie.

Je soleert met begeleiders en krijgt direct respons. Ideeën en opdrachten kun je meteen uitproberen zodat je ervaart wat het effect is. Daarna kun je thuis aan de slag met tips of oefeningen.

Solocoaching kun je eenmalig of regelmatig volgen. Met een maatje of individueel. Het is een open middag met een laagdrempelig karakter: voor iedereen toegankelijk. Het is mogelijk om voor of na je eigen spel een coaching van iemand anders bij te wonen. Veel improvisatieprincipes zijn algemeen en het zien bij een ander werkt inspirerend en verhelderend voor jezelf.

Solocoaching is een goed vervolg voor deelnemers aan de eilandjesmethode. Je kunt het geleerde in de praktijk brengen en verder uitbouwen. Losse lessen zijn echter voor iedereen mogelijk.

Er is een ritmesectie van bas en/of gitaar en piano aanwezig. Duur: 45 minuten. Kosten: € 45. Opgave per email of telefonisch, vind hier het contactformulier en mijn gegevens.

Eerstvolgende datum:

nog niet vastgesteld

Meld je aan of schrijf je in voor de mailinglijst als je op de hoogte wilt blijven van toekomstige data

.

terug naar boven

 

.

Verleden

Pleinvrees
foto: Pleinvrees

De WATERSUITE (zie ook pag. bands&projecten)
Project door Waterproof live met harmonieorkest Amicitia
klik hier voor video
Animatie en Muziekimprovisatie
Animatiefimpjes maken en er zelf muziek bij spelen
Workshops met optreden voor het Al Quds festival met Merlijn Twaalfhoven
Optredens in huiskamers in het Arabische Oost-Jeruzalem
Filmmuziek
Workshopweek bij MarcReizen in Frankrijk met bekende en minder bekende filmtunes. ’s Avonds gezellig samen de films kijken.
Verborgen Schatten. Project in opdracht van Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam Oost om in de buurt aanwezige mooie plekken zichtbaar te maken.
Ook de musicerende buurtbewoners werden tot deze ‘schatten’ gerekend en traden op op het Eikenplein.
Kwela, Zuid-Afrikaanse jazz
Workshopweek bij MarcReizen in Frankrijk
Pleinvrees
Workshoporkest met 80 deelnemers gedirigeerd vanaf een hoogwerker. Project met Hermine Schneider ter ere van 30 jaar SJU Jazzpodium in Utrecht
Impro op zolder
Vrije improvisatie. Een cyclus van tien workshopavonden
Balkanimprovisatie
Workshopweek bij MarcReizen in Frankrijk
Brand in Mokum
Amsterdams leerorkest met muziek van de Zud-Afrikaanse pianist-componist Dollar Brand
ca tien jaarlijkse weekendworkshops in Ulvenhout
Primetime
Leerorkest vanuit het Muziekpakhuis met groovy muziek.
Workshops Saxofoonkwartet
In het Muziekpakhuis in Amsterdam
Start van een wekelijkse jazzworkshop in Buurthuis Amsterdam Oost
Inmiddels heet de band de Oosterburen en staat onder leiding van Michel Fabre
Jazzworkshop in café de Pater in Den Haag
Het absolute begin! Blue Trane. Met knikkende knietjes.

.

terug naar boven